CZ / ENG

► Co nezmeškat na konferenci Stavby z přírodních materiálů 2020

6. až 8. března se v kulturním domě Domovina na pražských Maninách uskuteční další ročník konference Stavby z přírodních materiálů. Cyklus přednášek a workshopů se zaměří na přírodní stavitelství v širokém kontextu současných přístupů a materiálových možností. Během tří dnů vystoupí třináct lektorů zastupujících evropské postupy v široké škále ekonomických i technických aspektů. Na jaké tváře a témata se můžete těšit v letošním roce?


Text: Barbora Čápová • Foto: archiv Nature Homes


Konference reflektuje aktuální trendy a informace z oblasti přírodního stavitelství, u nás mladého oboru, který se každým rokem posouvá o krok dál. Komplexní pojetí problematiky se dotýká nejen ekologických materiálových alternativ a ostrovních systémů, ale také komunitní spolupráce, úsporného hospodaření či permakultury. Výběr přednášejících sahá od etablovaných odborníků s mnohaletou praxí až po nadšené jedince aktivně a dlouhodobě využívající udržitelných životních principů. Přednášky poskytují praktické rady využitelné v oborovém podnikání i každodenním životě.

 


O ekonomický příspěvek zvažující poměr kreativity a byznysu ve stavitelství se postará Oleksandr Dymnic, projektový manažer společnosti Sergey Makhno Architekt. Jeffrey Hart poskytne holistický přístup přetavení metod lidové architektury do kontextu moderního stavitelství. Význam zeleně v městském prostředí reflektují Zuzana a Ján Matúš (permakultura) a Vit Rous z České asociace pro vodu (střešní kořenové čističky vody). Největší část konference se však zaměří na recyklované či biokompozitní stavební materiály. George Lupou představí svoji firmu na výrobu přírodních izolací z ovčí vlny, kterou se svým otcem založil v roce 2017. Novým možnostem tradičního slaměného stavitelství se bude věnovat Jakub Dýn v prezentaci družstevní práce rakouského kolektivu StrohNatur. Jako zlatý hřeb nedělního bloku vystoupí zakladatelka a ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová, která se zaměří na recyklovatelné odpadové materiály, jako je písek, beton či štěrk. Na praktických příkladech demonstruje alternativy odpovídající klimatickým závazkům.

Konference je určena odborníkům i laikům s aktivním individuálním přístupem k současným udržitelným možnostem stavitelství. Kromě přednášek se firmy v oboru představí formou stánku, na některých bude možné přímo konzultovat vlastní projekty. Nedílnou součástí je vlastní setkávání účastníků, výměna kontaktů a budování komunity, večery patří hudbě. Cílem je rozšíření obzoru a vytvoření silné základny pro principy a hodnoty přírodního stavitelství do dalších let. Hlavní i doprovodný program konference a vstupenky najdete zde.


 



© Copyright 2013 Happy Materials, s.r.o.
Obsah časopisu je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a šíření článků včetně fotografií bez souhlasu vydavatelství je zakázáno.
Design © Helena Jiskrová
Tvorba webu: NETservis s.r.o.