CZ / ENG

► Do Slavonic za architekturou, filmem, hudbou i tancem – Slavonice Fest 2015

Renesanční architektura a sgrafita, barevná Mařížská keramika nebo legendární sklepácký hotel Besídka – to vše neodmyslitelně patří k městu Slavonice, které rozhodně stojí za návštěvu. Druhý ročník letního filmového a hudebního festivalu Slavonice Fest k tomu nyní přidá ještě 35 soutěžních filmů, 5 nočních tanečních party a 17 koncertů.

Zdejší festival odstartuje ve čtvrtek 6. srpna vernisáží výstavy sochaře Martina Ceplechy a malířky Marcely Burdové v prostorách místní kaple a v přilehlé zahradě v Maříži a potrvá do pondělí 10. srpna. Filmové projekce jsou soustředěné do historického centra jihočeských Slavonic, koncerty se odehrají na Open Stage a v hudební Stodole v Maříži a afterparty rozjedou přední DJ´s v místním kulturáku.

Během pěti dnů nabídne bohatý program, ze kterého by si měl vybrat každý. „Interprety a kapely jsme vybírali letos tak, abychom si užili my a naše generace, stejně jako generace našich dětí,“ popisuje organizátor festivalu, filmový režisér a producent Ondřej Trojan a dodává: „Náš festival je pro všechny, kdo si chtějí v létě užít filmy, hudbu, přírodu a mimořádnou atmosféru renesančních Slavonic.“

Filmová část Slavonice Festu nabídne divákům na 35 snímků v pěti festivalových sekcích promítaných ve čtyřech sálech v centru města. Česká sekce uvede filmy Domácí péče nebo Kobry a Užovky, v předpremiéře se představíme nový film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Ve výtvarně umělecké sekci Jaroslava Róny mohou diváci shlédnout mimo jiné mexický western Krtek, komedii Sluneční hodiny či dobrodružný fantasy film Město ztracených dětí, v rakouské sekci například Bílou stuhu oscarového režiséra Michaela Hanekeho. Sekce HBO slibuje několik žhavých novinek, například minisérie Prázdné místo podle Rowlingové, drama Bessie, cenami ověnčené dokumenty Toto a jeho sestry a Krajina ticha. V sekci světový film uvedeme mimo jiné jeden z nejpozoruhodnějších filmů Ingmara Bergmana Persona, chorvatské drama Halimina cesta nebo povídkové Divoké historky. Festivalové snímky zde nebude hodnotit žádná porota, jedinou cenu, který festival udělí je Cena diváků pro nejlepší film. Tu loňskou získalo polské drama IDA.

Hudební produkce chystá 17 koncertů - vedle těch velkých na Open Stage v Maříži a komornějších vystoupení v hudební Stodole čekají festivalové diváky i noční taneční párty. Zahrají třeba Mig 21, Stromboli, Wohnout, Tatabojs, The Plastic People of the Universe, Jiří Schmitzer nebo M.T.O. Universal.

Připravila: Kateřina Hendrychová, Foto: slavonicefest.cz



© Copyright 2013 Happy Materials, s.r.o.
Obsah časopisu je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a šíření článků včetně fotografií bez souhlasu vydavatelství je zakázáno.
Design © Helena Jiskrová
Tvorba webu: NETservis s.r.o.