CZ / ENG

TÉMA

Originalita a ekologie se nemusí vylučovat. Vítězové Model Young Package 2022

Mezinárodní soutěž s názvem Model Young Package (MYP) se koná každoročně již od roku 1996. Za myšlenkou a vznikem této soutěže stojí česká společnost Model Obaly a.s. V roce 2009 byl k pořádání soutěže přizván tým Czech design. Na začátcích byli soutěžící především z České republiky a Slovenska, na aktuální ročníky se přihlašují týmy z více než šedesáti zemí světa. 

Originalita a ekologie se nemusí vylučovat. Vítězové Model Young Package 2022

Text: Petra Vrbová • Foto © Czechdesign.cz


Sortiment obalového designu je stále na vzestupu. Designéři i sami výrobci hledají cesty, jak efektivně, poutavě, ale zejména ekologicky používat obaly pro různorodou škálu výrobků. Při konceptu vývoje je tedy soustředěna pozornost jak na materiály, včetně vizuální stránky, tak na samotné zhotovení obalu.

Tématem letošního ročníku bylo jídlo. Krabičky s něčím, co potřebuje každý z nás, někdo i každý den. Celkem se soutěže zúčastnilo 284 návrhů z celého světa a byly představeny papírové obaly, které jsou užitečné jak pro prodej, tak i pro konzumaci samu.

Vyhlášení vítězů se letos konalo 17. října v pražském Centru architektury a městského plánování. Mezi odbornými porodci zasedl například Joen Svensson, manažer obalových materiálů ve společnosti LEGO Group, a Pavel Komůrka, koordinátor obalových inovací a udržitelnosti ve společnosti Orkla Group.

Oceněné návrhy

Kategorie Unlimited (pro studenty vysokých škol a designérů všeho věku)

1. místo

Česká soutěžící Klára Kiesewetterová se svým obalem přináší inovativní nápad na oživení vzhledu známého českého produktu – Lázeňské oplatky. Oproti klasickým obalům těchto oplatků je návrh této designérky moderní a současně velice praktický. Krabička je totiž rozdělitelná na dvě části, tudíž je možno oplatky pohodlně konzumovat, případně je opět zase uzavřít. Český tradiční výrobek by tak mohl dostat nový vzhled, který by pomohl k oživení brandingu.

Spa Wafers Package, designérka Klára Kiesewetterová  Foto © Jakub Zeman

2. místo

Milovníci koček zcela jistě potvrdí, že jejich domácí mazlíček je jedinečný a že kočky „mají svou hlavu“. Výjimečnost povahy koček představuje originální krabička na pamlsky od slovenské autorky Chiary Helységové. Originální obal tak předvedl, že i jídlo pro zvířata si zaslouží v oblasti obalového designu své místo a pozornost.

Cat Cookies, designérka Chiara Helységová  Foto © Jakub Zeman

3. místo

I další ocenění putovalo na Slovensko, konkrétně za obal na bonbóny No Shame! autorky Andrey Kováčové. Nejenom, že je tento obal na rozdíl od klasických plastových vyroben z papíru, ale také lze díky jeho průhlednosti upoutat pozornost na hravé barvy sladkostí. Jednoduchost zpracování tak upoutá a zároveň snadno a efektivně komunikuje obsah.

No Shame!, designérka Andrea Kováčová • Foto © Jakub Zeman

Kategorie High school (pro studenty středních škol)

1. místo

V kategorii High school byl na první místo vybrán návrh české autorky Ley Romanowské. Její take-away krabička na čínské knedlíčky 饺子 Jiaozi zaujala porotu svým precizním a elegantním zpracováním, ale také možností osobních úprav – v krabičce lze vyměnit vložené barevné papíry, čímž lze pozměnit celkový vzhled obalu. Prostor krabičky je rozdělen na umístění jednotlivých knedlíčků a omáčku, která je chytře umístěna doprostřed. Elegantní design zcela vystihuje koncept jídla, pro který je obal určen – dochází tak nejen k představení čínské gastronomie, ale i kultury.

Jiaozi, designérka Lea Romanowská • Foto © Jakub Zeman

2. místo

Počítání kalorií, vyhýbání se sladkému v rámci diety, výčitky, ale zároveň touha po potěšení. S touto myšlenkou pracovala soutěžící z Korey, Yoonsuh Lee, která představila papírový obal na sušenky. Tato krabička je rozdělena na jednotlivé díly, které ukazují, jak s konzumací obsahu přibývají kalorie. Autorka si při výrobě vystačila pouze s jedním materiálem, což představuje ekologickou, ale i ekonomickou výhodu pro výrobu.

Calorie Cookie Package, korejská designérka Yoonsuh Lee  Foto © Jakub Zeman

3. místo

Soutěžící Kateřina Hovorková svým modelem chtěla poukázat na to, že je zapotřebí při nákupu potravin vnímat jejich původ. Proto zhotovila obal na vejce, který svým designem zdůrazňuje, že jde o dar přírody pocházející ze živých tvorů, a zpracováním grafiky odkazuje na zemědělskou kulturu, potažmo i hodnotu farmářských vajec. Obal umožňuje zajímavé objevování obsahu a vede i k zamyšlení nad kvalitou chovu slepic – krabička se totiž otevírá „křídly slepice“. Návrhu byla rovněž udělena speciální Cena Inovačního Centra Model Group.

Eggs with a Story, designérka Kateřina Hovorková  Foto © Jakub Zeman

Speciální kategorie

Cena Inovačního Centra Model Group

Za kreativní a inovativní zpracování obalu un_pack up na suché potraviny získala Cenu Inovačního Centra Model Group polská designérka Agnieszka Jaskierska. Výrobek je díky svému zpracování velice praktický, jednotlivé části lze rozdělit a odměřit si bez problémů konkrétní množství potraviny, v tomto případě rýže. Obal  je udržitelný, 100% recyklovatelný a díky transparentní části užitečný v tom, že lze jednoduše vidět druh a množství konkrétního obsahu. Konec rozsypané čočce všude po kuchyni!

un_pack_up, polská designérka Agnieszka Jaskierska • Foto © Jakub Zeman

Cena Czechdesign – Spaghetti Packaging

Problémem, který řeší většina z nás, když dojde na vaření špaget –  bývá správné odměření porce. Designérka Veronika Fejtová proto navrhla obal, který nás této „starosti“ ušetří. Její tuba na špagety má totiž otvor, skrze který jednoduše odměříme jednotlivé porce. Jednoduchý a precizní design i praktičnost. Sbohem plastový obale!

Spaghetti Packaging, designérka Veronika Fejtová • Foto © Jakub Zeman

Cena předsedy poroty

Tereza Cvrčková navrhla originální papírový obal na párátka, který krom kritéria originálnosti přináší výhodu z hygienického hlediska. Malé procento z nás si uvědomí, že při vytahování párátek saháme rukami na konec, který může jít později také do našich úst. Obal této designérky tak umožní, že si jednotlivé tyčinky vytáhneme uprostřed, tudíž se nedotýkáme ani jednoho konce. Kreativní design krabičky a nápaditá myšlenka si zcela jistě ocenění zaslouží.

Toothpicks, designérka Tereza Cvrčková • Foto © Jakub Zeman

Vítězům je umožněno nastoupit na stáž v kompetenčních centrech pro obaly společnosti Model Group a dotáhnout tak své modely a jejich zpracování do profesionální podoby, která jim může pomoci k dalšímu kroku do designového světa.
Soutěž MYP  je skvělým počinem. Záměrem pořadatelů je zvýšit povědomí o důležitosti oboru obalového designu a soutěž také nabízí mladým designérům možnost ukázat neotřelé nápady. Návrhy přispívají k inspiraci pro inovativní výrobu modelů, které svou nekonvenčností a také zodpovědností k planetě mohou přispět k lepší budoucnosti výrobního sektoru na trhu. 

Zajímají Vás obaly? Hledáte obalové řešení nebo inspiraci?

Pak Vás zveme na poslední letošní seminář materiO Prague z cyklu Towards New Materiality s názvem Materiály pro obalový průmysl. Seminář se uskuteční 1. 12. 2022. Věnovat se bude současné situaci v obalovém průmyslu, trendům a materiálům. Zaměříme se na vyšší efektivitu materiálových řešení, třídění a recyklaci, zálohování i biodegradabilitu. Těšit se můžete na inspirativní a vizionářská řešení, projekty ve fázi testování i využívané příklady z praxe. Více o semináři na Materiálová setkání: TOWARDS NEW MATERIALITY 2022

10. 11. 2022

Komentáře

PŘEDMĚTAUTORDATUM

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek




© Copyright 2013 Happy Materials, s.r.o.
Obsah časopisu je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a šíření článků včetně fotografií bez souhlasu vydavatelství je zakázáno.
Design © Helena Jiskrová
Tvorba webu: NETservis s.r.o.