CZ / ENG

Všímáme si

Petr Stanický: European Glass Context 2021

V rámci dvou velkých kurátorovaných výstav v dánském Bornholm Art Museum a Grønbechs Gård se představí výběr toho nejlepšího ze současného evropského sklářského umění. Výstava nazvaná European Glass Context 2021 ve čtyřech samostatných kategoriích představí skláře ze všech koutů Evropy a mezi nimi také českého sklářského umělce a architekta Petra Stanického. Tvorba Petra Stanického je specifická a na české poměry jedinečná. Snoubí v sobě konceptuální, hloubavé přístupy, se silnou vizuální a architektonickou linkou. Video vzniklé při příležitosti bornholmské výstavy sdílíme zde, se souhlasem autora.

 

Petr Stanický: European Glass Context 2021

Produkce: Klára Ďabolková • Režie: Radim Vaňous • Hudba: Filip Hostýnek • Copyright: Petr Stanický 


 

 

Petr Stanický (nar. 1975) se sklem pracuje jako architekt. Jeho díla jsou samostatným specifickým skloprostorem působícím na lidské smysly a emoce. Ač své práce projektuje, konstruuje a často kombinuje materiály, jen výjimečně upírá sklu jeho přirozené opticko-estetické vlastnosti – transparentnost a reflexi. Platí to pro jeho solitérní plastiky i nápadité intervence do architektury a přírody. Využívá v nich specifičnost okolí, jež se přirozeně stává součástí díla. Sklo je pro rodáka z Přílep nedaleko Kroměříže stavebním materiálem a pracovním nástrojem současně – je prostředkem, nikoliv cílem. Zachází s ním efektně, efektivně a racionálně, nikoliv však chladně a vypočítavě. Jeho díla proto nelze letmo minout, je nutné se u nich zastavit. A stát se součástí skloprostoru.

V rámci borholmského European Glass Context jsou v plánu dvě větší výstavy nových a významných děl 62 vybraných umělců. Mimo Petra Stanického se mezi vybrané dostal i další český sklářský umělec, Martin Hlubuček. European Glass Context je zároveň spojená s cenou pro dva nejlepší umělce nebo umělecké kolektivy. Porota, složená z mezinárodních odborníků vyhlásí výsledky v rámci slavnostního zahájení. 

 

 

1. 6. 2021

Komentáře

PŘEDMĚTAUTORDATUM

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek




© Copyright 2013 Happy Materials, s.r.o.
Obsah časopisu je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a šíření článků včetně fotografií bez souhlasu vydavatelství je zakázáno.
Design © Helena Jiskrová
Tvorba webu: NETservis s.r.o.